1. Domov
  2. Technológie
  3. Pozor na baktériu Legionella! Rady a tipy ako sa týmto baktériám účinne vyhnúť.
banner

Pozor na baktériu Legionella! Rady a tipy ako sa týmto baktériám účinne vyhnúť.

Baktéria Legionella

I malé množstvo vody môže byť ideálnym zdrojom mikroorganizmov. Jedným z týchto mikroorganizmov, ktoré obývajú umelé vodné prostredia a vlhké oblasti, je baktéria Legionella pneumophila. Túto baktériu nájdeme okrem iného aj vo vnútrozemských vodných nádržiach, v mori, vo vlhkej pôde. Baktéria bola objavená v roku 1976 a média túto chorobu nazvali "Legionárskou chorobou".

Legionella vo vodovodných systémoch

Baktéria Legionella sa množí v umelom prostredí: chladničky, klimatizačné zariadenia, ohrievače vody a zásobné nádrže a lekárske prístroje, ktorých povrchy prichádzajú do styku s vodou. Vývoj týchto baktérií podporuje nedostatočná kvalita vody vo vodných systémoch, nesprávna prevádzka a nedostatočný hygienický dohľad nad prístrojmi a systémami.

legionnella-2-1.jpg

Výkres č. 1: 3D vizualizácia baktérie Legionella pneumophila

Ako sa Legionella množí?

Medzi najčastejšie zdroje znečistenia patria systémy pre prípravu teplej úžitkovej vody a klimatizačné systémy. Baktérie Legionella prenikajú do organizmu priamou konzumáciou kontaminovanej vody. Potom čo sa baktéria dostane do tela, môže spôsobiť atypický zápal pľúc a horúčku, ktorá môže byť sprevádzaná silnými bolesťami hlavy, zimnicou, hnačkami a dýchacími problémami. Baktérie sa množia v teplotnom rozmedzí 20-50°C. Optimálnou teplotou pre ich rozvoj je 38°C. Nad 50°C sa baktérie nemnožia a nad 70°C hynú. Rast baktérií Legionella v systémoch teplej vody je podporovaný prítomnosťou biofilmu a mechanických ložísk, kde žijú iné baktérie.

Ako na baktériu Legionella?

Legionellu je možné odstrániť chemickými alebo tepelnými metódami. V systémoch ktoré neobsahujú biofilmy, sa baktérie nemnožia tak silno, preto je dôležité zabezpečenie správneho návrhu a realizácie systému teplej úžitkovej vody. Množeniu baktérií vo vodovodoch môžete zabrániť tím, že využijete správne technické riešenia:

• Na odberných miestach by sa teplota úžitkovej vody mala pohybovať nad 55 °C.• Zabezpečte aby to, aby sa voda periodicky zohrievala na 70-80 °C za účelom prevedenia tepelnej dezinfekcie.• Používajte cirkulačný systém teplej úžitkovej vody.• Odstráňte nerovnosti v tepelnej izolácii. Časti izolácie, ktoré sú opotrebované, vlhké, alebo nespĺňajú požiadavky, nahraďte novou izoláciou, ktorá má odpovedajúcu hrúbku a pokiaľ možno nízku tepelnú vodivosť.• Pravidelne dezinfikujte potrubie teplej vody.• Správne nastavte systém tak, aby sa odstránili zóny s príliš nízkym prietokom, tie predstavujú hrozbu nebezpečného zníženia teploty alebo stagnáciu vody.• Odstráňte takzvané „slepé uličky“. Pokiaľ takéto odbočky nie je možné vylúčiť, je treba vodu v nich pravidelne zohrievať.• Zabezpečte riadny technický a hygienický stav systému.

 

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Tagy k článku


Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky