1. Domov
  2. Technológie
  3. Skvelé tipy pre tmavý byt: Ako dostať do bytu viac svetla?
banner

Skvelé tipy pre tmavý byt: Ako dostať do bytu viac svetla?

Takmer každý má v byte minimálne jednu miestnosť, v ktorej je vždy ponurá tma. Izba, v ktorej sa svetlo musí rozsvecovať už od tretej poobede, a v ktorej nikdy nie sú vhodné podmienky pre čítanie a ďalšie činnosti. Niektorí z nás majú tú smolu, že takéto limity sú vo všetkých izbách bytu. Intenzita svetla v byte výrazne vplýva na našu náladu i kreativitu. Svetlé miestnosti pôsobia pozitívne a optimisticky. Málo svetla zvonku znamená aj málo prirodzeného tepla, ktoré sa dostáva do našich bytov. Pozrime sa, ako môžeme účinne bojovať s depresívnou tmou.

tmavy byt 2.jpg

Pôvod tmavých bytov

Dôvody, pre ktoré sa niektoré izby (ale i celé byty) stanú tmavými „kobkami“, môžeme rozdeliť na tie, ktoré vieme ovplyvniť a tie, ktoré nie sú v našej kompetencii. Ak bývate na typickom panelovom sídlisku, kde sú vedľa seba vystavané desiatky panelákov, je možné, že pred vašimi oknami stojí ďalší panelák a slnečné svetlo sa do vášho bytu nedostane nikdy. Podobný prípad môže nastať aj v obciach, ktoré sú vystavané v hlbokých údoliach a priesmykoch.Na druhej strane stoja dôvody, ktoré vieme reálne ovplyvniť. Často vychádzajú z nesprávneho rozhodnutia bývalých majiteľov bytu. Ide najmä o zlé rozmiestnenie nábytku, steny vymaľované tmavou farbou a podobne.

Dajme sa do práce

Nech už sú dôvody nedostatočného svetla vo vašom byte akékoľvek, situácia sa dá vylepšiť niektorými overenými krokmi. Pre zosvetlenie bytu odporúčame nasledujúce opatrenia:

Väčšie okná: Veľkosť okien priamo súvisí s množstvom svetla, ktoré prenikne do vášho domu. Ak máte možnosť ovplyvniť tento bod a z typických malých vidieckych okien spraviť francúzske, určite túto možnosť zvážte.

Rozmiestnenie izieb: Niekedy stačí len vymeniť izby medzi sebou. Máte v spálni priveľa svetla, ale obývačku a pracovňu máte naopak tmavú? Ak sú približné rovnako veľké, vymeňte ich. V spálni nepotrebujete toľko svetla. Poraďte sa s bytovým dizajnérom. Pohrá s bytovými priečkami a malý rekonštrukčný zásah do dispozície bytu ho výrazne presvetlí.

Svetlé farby: Byt samozrejme zosvetlia bledé farby na stenách aj bledá podlaha. Bledomodrá a biela však okrem zosvetlenia aj opticky rozšíria priestor. Často môže tento krok priniesť svetlo na úkor útulnosti, no to už vyriešia drobné doplnky alebo pestrý štýlový koberec. Farbe venujte pozornosť aj pri oknách. Odporúčame zvoliť okná, ktoré majú z vnútornej (interiérovej) strany bielu farbu. Zvonku môžu byť pokojne v dekóre dreva alebo v ľubovoľnej farbe, aby vám ladili s fasádou domu. Fasáda predsa zostáva dlhé roky nezmenená. V interiéri je vhodné použiť biele rámy okien. Interiér predsa len obmieňame častejšie. Neutrálne biele okná sú praktickejšie – skombinujete ich s akýmkoľvek zariadením izby. Biela farba väčšinu svetla nepohlcuje, ale odrazí ho späť do priestoru. A nám predsa ide o viac svetla!

Závesy a záclony: Tie sa pomaly ale iste vytrácajú z módy. Držia prach, sú nemoderné a neprepúšťajú dostatok svetla. Omnoho lepšou alternatívou sú rolety alebo žalúzie, ktoré sa ľahko udržiavajú a v prípade potreby sa dajú okamžite vytiahnuť hore a prepustiť tak do bytu všetko dostupné svetlo

Rozmiestnenie nábytku: Miesto, kam umiestnite nábytok, ide ruka v ruke s jeho farbami, vekom a veľkosťou. Obrovské, staré a tmavé skrine nikam neschováte a pôsobia veľmi zle. Šikovné moderné skrinky bielej farby v kombinácii s bledým dreveným dekórom dodajú vášmu bytu požadovaný vzhľad. Namieste je tiež otázka: „Potrebujem práve tento kus nábytku?“ Niekedy stačí veci vytriediť a tých nepotrebných sa jednoducho zbaviť.

Interiérové dvere: Máte v celom byte plné dvere? Nebolo by vhodné niektoré z nich vymeniť za dvere so sklenou výplňou? Vybrať si môžete dvere so štruktúrovaným povrchom, ale i úplne priehľadné.

Umelé osvetlenie: Svietivosť žiaroviek, umiestnenie lámp a typy svietidiel dokážu nepriamo navodiť pocit, že byt je sám o sebe dostatočne svetlý. Dnešné LED svietidlá vyžarujú svetlo v rôznej farbe. Teplé, žlté svetlo, má hodnotu približne 2700-3000 Kelvinov (K). Najviac sa približuje klasickým žiarovkám. Denné svetlo najlepšie nahradí svetelný zdroj s prirodzenou farbou svetla približne 4000-4500 K a hodí sa do väčšiny miestností. Prípadne však môžete zvážiť aj svietidlá, pri ktorých je možné plynule meniť intenzitu a farbu svetla.

Doplnky: Vhodne umiestnené zrkadlo dokáže taktiež veľa svetla z okien odraziť späť do priestoru.

 

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Tagy k článku


Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky