1. Domov
  2. Technológie
  3. Ochrana pred nízkoteplotnou koróziou kotlov
banner

Ochrana pred nízkoteplotnou koróziou kotlov

Nízkoteplotný kotol je po kondenzačnom najúčinnejší zdroj tepla na tuhé či plynné palivo. Nízkoteplotné kotly sa vyrábajú v stacionárnej aj v závesnej verzii. Sú vhodné pre vykurovacie systémy, ktoré pracujú s vyššími teplotnými spádmi. Pri moderných nízkoteplotných kotloch klesá teplota spalín pod 130°C a teplota vratnej vykurovacej vody je nižšia ako 65°C. V prípade poklesu teploty vratnej vody pod teplotu rosného bodu (teplota, pri ktorej sa začína z vlhkých spalín kondenzovať voda, t. j. pod 52 až 58 °C) môže vzniknúť koncentrát spôsobujúci pri menej odolných materiáloch poškodenie a koróziu. Napríklad výmenník tepla je najčastejšie vyrobený z ocele alebo z liatiny.

nizko-kotol.jpg

Použitie ocele má však určité nevýhody: teplotu vratnej vody treba zabezpečiť tak, aby bola vyššia ako teplota rosného bodu spalín, teda približne 55°C. Ak táto teplota poklesne, dochádza k nízkoteplotnej kondenzácii, pri ktorej sa síra obsiahnutá v palive premieňa na kyselinu sírovú a oxidy dusíka na kyselinu dusičnú. Tieto dve látky pôsobia na oceľovú konštrukciu veľmi korozívne. Tým sa znižuje životnosť kotla a rastú náklady na údržbu alebo opravy. Naopak nízkoteplotný liatinový kotol napriek vyššej obstarávacej cene zabraňuje svojou konštrukciou, usporiadaním a tvarovaním liatinových článkov vzniku kondenzácie, a tým aj nízkoteplotnej korózie. Liatina použitá na výhrevných plochách kotla zabezpečuje vysoké využitie tepla obsiahnutého v spalinách a v maximálnej miere odovzáva prijaté teplo vykurovacej vode rovnomerne vo všetkých častiach kotla. Nízkoteplotná prevádzka kotla predstavuje značné úspory plynu a teplotnú pohodu.

 coross.jpg

Účinnosť nízkoteplotných kotlov

Nízkoteplotné kotly dosahujú spravidla účinnosť 89 %.

Podmienkou sú najmä:

  • optimálne nastavený horák kotla (pomer paliva a vzduchu),
  • optimálny teplotný spád vody vo vykurovacej sústave

 

Napriek tomu, že nedosahujú také vysoké účinnosti ako kondenzačné kotly, sú na trhu jedny z najpoužívanejších aj kvôli tomu, že najkvalitnejšie z nich dosahujú normovaný stupeň využitia až 93 percent, čo znamená v porovnaní s kotlami staršej konštrukcie takmer dvadsaťpercentnú úsporu.

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Tagy k článku


Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky