1. Domov
  2. Trendy
  3. Predstavujeme najlepšie projekty energetickej efektívnosti v SR za rok 2017
banner

Predstavujeme najlepšie projekty energetickej efektívnosti v SR za rok 2017

Ocenenie EFEKTIA pozná prvých laureátov. Prvý ročník udeľovania ocenení priniesol zaujímavé projekty.

V kategórii verejný sektor si ocenenie EFEKTIA za najlepšie projekty energetickej efektívnosti za rok 2017 prevzali zástupcovia mesta Malacky a obce Jablonec. Najlepšie projekty v súkromnom sektore realizovali spoločnosti HERN s.r.o. a Kúpele Vyšné Ružbachy, a.s. Špeciálnu cenu za najinovatívnejší projekt si odniesla spoločnosť KINEX BEARINGS, a.s. Hlavnú cenu pre projekt energetickej efektívnosti s garantovanou úsporou energie získala Psychiatrická liečebňa Samuela Bluma v Plešivci.

Hlavná cena:  Psychiatrická liečebňa Samuela Bluma v Plešivci

 

 

psych plešivec.png

Obrázok:  Psychiatrická liečebňa v Plešivci

Energetickým auditom bola zistená nehospodárna prevádzka zdroja tepla a príslušných tepelných zariadení. Areál bol zásobovaný teplom z vlastnej centrálnej kotolne prostredníctvom parných rozvodov tepla a následne prostredníctvom odovzdávacích staníc tepla dochádzalo k ohrevu teplej vody a k ohrevu vykurovacej vody primárnym médiom -parou. Takýmto spôsobom sa na rozvodoch strácalo až 40% energie.

Preto sa inštaloval nový areálový rozvod STL plynu, zabezpečujúci dodávku zemného plynu pre 8 nových plynových kotolní. Realizovala sa rekonštrukcia prípravy teplej vody. Do prevádzky sa spustilo dispečerske pracovisko na reguláciu a monitorovanie vykurovania, osadili sa radiátory s termostatickým ventilmi a hlavicami. Dodávka novej technológie práčovne a na využitie vlastného zdroja vody.

Projekt priniesol stabilizáciu energetického hospodárstva a významne prispel k zefektívneniu ekonomiky psychiatrickej liečebne v situácii, keď zdravotníctvo zápasí s nedostatkom financií. Je dôležitým faktorom, že psychiatrická liečebňa hospodári bez dlhov a s kladným hospodárskym výsledkom, v neposlednom rade došlo modernizáciou zariadení k značnému zlepšeniu aj estetickej a ekologickej situácie.

Celkové skutočné náklady na uskutočnenie projektu boli 1 464 000 EUR s DPH.  Plánovaná ročná úspora energie: garantovaná úspora v zemnom plyne: 1 484 199 kWh = 72 726 EUR s DPH, úspory ostatných nákladov 85 370 EUR.

 

Kategória Verejný sektor  - Budovy: Mesto Malacky

Mesto malo záujem o racionalizáciu, rekonštrukciu a modernizáciu svojho energetického hospodárstva na objektoch športovej haly, mestského centra a kina, s cieľom dosiahnuť úsporu energií v oblasti spotrieb elektriny, tepla a plynu. Prínosom mal byť aj zlepšený komfort v daných objektoch.

V športovej hale MALINA sa vykonalo osadenie vykurovacích telies ventilmi vhodnými na IRC reguláciu, výmena sklenej steny na bazénovej hale, výmena vzduchotechnickej jednotky pre bazénovú halu a úprava logiky prepojenia ostatných jednotiek vzduchotechniky na túto nadväzujúcich, úprava merania a regulácie a režimov prevádzky vzduchotechniky, výmena kotla v plynovej kotolni za kondenzačný. zmena merania a regulácie kotolne s osadením meračov tepla na kotlový okruh a okruh solárnych kolektorov, výmena svietidiel podľa potreby za energeticky úspornejšie vo vybraných častiach objektu a pripojenie na energetický dispečing.

V mestskom centre sociálnych služieb sa vykonalo sadenie objektu hlavicami a ventilmi IRC regulácie teploty v jednotlivých miestnostiach, osadenie šetričov vody na výtokové batérie v izbách klientov a pripojenie na energetický dispečing.

V kine Záhoran sa vykonalo pripojenie na energetický dispečing, tepelné zaizolovanie požadovaných plôch podľa zadania objednávateľa a ýmena okien a dverí za nové, vyhovujúce odporúčaniam normy.

Návštevnosť plavárne sa po týchto opatreniach zvýšila o 30%, čo je výrazný príspevok do rozpočtu daného objektu (cca.20000 € ročne). Dosah na riadenie a monitoring efektivity  umožnil správať sa racionálnejšie.

Celkové skutočné náklady na uskutočnenie projektu boli 441 870 EUR. Plánovaná ročná úspora energie: elektrina 147 342 kWh, zemný plyn 30 790 kWh

 

Kategória Súkromný sektor – Priemysel: Unikátne riešenie spoločnosti HERN s.ro. s názvom Multigeneračná jednotka

Primárnym cieľom projektu bolo zabezpečenie efektívnej výroby energie z obnoviteľných zdrojov pre prevádzku technológie povrchových úprav. Hlavnou nevýhodou v tomto prípade bola vysoká energetická náročnosť prevádzky povrchových úprav, bolo plánované znížiť náklady na energie vlastnou výrobou energie.

Návrh, výroba, inštalácia, vyladenie a samotné prevádzkovanie zariadenia dostali názov Multigeneračná jednotka. Zariadenie, ktoré využíva nielen prednosti kogenerácie či trigenerácie, ale dáva ešte viac. Primárne je zariadenie navrhnuté na výrobu tepla ktoré sa vyrába v nasledovných teplotných úrovniach: (250°C, 90°C , 40°C, 6°C). Tieto teplotné okruhy sú prostredníctvom rozvodov prenášané ku koncovým spotrebičom vo výrobných prevádzkach. Sekundárny produkt vo forme elektriny zabezpečuje chod technológií a objektov. Ide o zariadenie, ktoré v spojení s ďalšími technológiami zabezpečuje potrebné druhy energií pre prevádzkovanie výrobných technológií a objektov. Palivom je v tomto prípade zemný plyn.

Najväčšou nevýhodou riešenia projektu bola skutočnosť, že nič podobné, čo bolo predmetom návrhu, ešte neexistovalo a bolo dosť náročné nájsť partnerské firmy, ktoré by mali odvahu pustiť sa do spoločného riešenia. Nakoniec sa podarilo presvedčiť partnerské firmy, že ide o reálny projekt, ktorý zabezpečí zníženie energetickej náročnosti technologickej časti prevádzky. Spoločnosť sa stala prvou na svete, ktorá uviedla do praxe takéto riešenie. Dnes už majú za sebou úspešný rok prevádzky.

Projekt významnou mierou prispel k zníženiu nákladov na spotrebu energie firmy. Návrhom a realizáciou spoločnosť ukázala, že aj u nás je možné prísť na trh s niečím novým, čo môže pomôcť firmám na celom svete. Na unikátne riešenie sú v spoločnosti HERN s.r.o. právom veľmi hrdí. Nazbierané skúsenosti s prevádzkovaním zariadenia pracovníci v budúcnosti využijú na školenie pracovníkov v iných firmách, čo výrazne zvýši aj ich osobný kredit.

Celkové skutočné náklady na uskutočnenie projektu boli 512 617 EUR. Plánovaná ročná úspora energie: 130 000 EUR

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky