1. Domov
  2. Trendy
  3. Financovanie EPC projektov
banner

Financovanie EPC projektov

Na Slovensku boli zrealizované desiatky projektov, ktorými sa zvýšila efektívnosť teplárenských zariadení a znížila energetická potreba stavieb financovaných prostredníctvom metódy EPC ( Energy Performance Contracting). Táto forma financovania je pre zákazníkov výhodná, lebo nemusia platiť na začiatku za projekt ako celok, ale splácajú ho postupne z úspor, ktoré im jeho realizáciou vznikli.

Zefektívniť výrobu a distribúciu tepla a teplej vody je v súčasnej dobe pre mnohých majiteľov starších budov často iba snom, či už sa jedná o verejný alebo súkromný sektor. Väčšinou nedostatok finančných prostriedkov neumožňuje veľké finančné investície. V tomto prípade je možnosťou, ako sa im vyhnúť metóda EPC.

Spôsob realizovania projektov

Metóda EPC je komplexným riešením – od prípravy cez realizáciu až po následné dlhodobé sledovanie a vyhodnocovanie výsledkov zrealizovaných energetických úsporných opatrení.

V praxi to znamená v prvom kole prieskum a vyhodnotenie jestvujúceho stavu budov, ktorého výsledkom je návrh komplexného riešenia. Cieľom je, aby v rámci analyzovanej budovy došlo k výraznej úspore spotreby energií. Návrh takéhoto riešenia je vytvorený na základe získaných informácií o konštrukcii budovy, spotrebe tepla, teplej vody, stave rozvodov médií a používaných režimových opatreniach. Po schválení navrhnutého riešenia nasleduje projektová a inžinierska činnosť, samotná technická príprava projektu a ostatné kroky spojené so získaním požadovaných druhov povolení podľa platnej legislatívy. Celý proces je zavŕšený odbornou montážou technologických a stavebných úprav. Po vykonaní predpísaných odborných skúšok a revízií je technológia pripravená na bezpečnú prevádzku.

Financovanie z budúcich úspor

Pre zákazníka použitie metódy EPC znamená, že bezprostredne po realizácii projekt nekupuje. Ten ostáva počas dohodnutej doby trvania EPC projektu vo vlastníctve banky alebo realizátora projektu, ktorý ďalej zabezpečuje prevádzku. Zákazník spláca tieto náklady priebežne z úspor, ktoré mu vznikli vďaka realizácii projektu.

Takto je možné úspešne realizovať projekty najmä v segmente zdravotníckych a školských zariadení verejnej správy, bytových domov a cirkevných či iných účelových objektov. Zrealizované projekty na objektoch základných škôl, kde sa okrem kotolní vymenili aj okná či prerobila distribúciu teplej úžitkovej vody, priniesli školám zníženie ročných prevádzkových nákladov o päť či sedem percent bez potreby použitia vlastných finančných prostriedkov.

 EPC.jpg

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky