1. Domov
  2. Technológie
  3. Čo je BIM? Výhody v praxi s TZB plánovačom
banner

Čo je BIM? Výhody v praxi s TZB plánovačom

Prístup k informáciám, stanovenie priorít a správna komunikácia medzi jednotlivými profesiami majú kľúčový význam pre úspešné fungovanie návrhových systémov. V súčasnej dobe máme k dispozícii súbory, ktoré môžu byť využité pre 3D modelovanie budov a stavebných systémov. Vďaka tomu sa vylepší proces navrhovania a zaistí sa tak stály tok informácií medzi všetkými účastníkmi procesu - a to je pointa toho, o čom BIM (Building Information modeling) naozaj je.

Stavebný návrh - architekti vs. TZB projektanti

Proces bežného stavebného návrhu predpokladá dlhodobú spoluprácu medzi architektom a investorom. Počas tejto spolupráce je určená kostra, typ a veľkosť danej budovy, rovnako ako materiály potrebné pre stavbu. Architekt tiež určuje prvotné predpoklady týkajúce sa systému pre celú budovu - napríklad spresní umiestnenie kotolne, vykurovacích telies, priestorov pre ventiláciu, šácht a komínov.

Projektanti celej stavby ktorí následne dostanú plány budov sa občas stretávajú s pevne danými prvkami, ktoré zaviedli architekti. Tieto prvky bývajú vo väčšine prípadov zdrojom nedorozumení, ktoré vyplývajú z nesprávneho vymedzenie priestoru potrebného pre rôzne odvetvia (stavba, sanitárne zázemie, kúrenie / ventilácia a elektrika).V záverečnej fáze návrhu projektanti rozhodujú, či plocha alebo výška technických miestností bráni správnemu umiestneniu zariadenia - občas totiž napríklad potrubie zapríčiní kolíziu medzi potrubím a daným zariadením. Takáto kolízia znamená značné problémy s následkom zmeny v pôvodných architektonických plánoch.

Nová forma spolupráce

Proces stavebného návrhu môže byť efektívnejší, ak sa 3D model objektu vytvorí v spolupráci s projektantmi ihneď od začiatku. Vďaka spolupráci hneď od začiatku môžu projektanti (spolu s architektom) určiť správne umiestnenie schodov, vedenie káblov, alebo polohu systémových zariadení. Vďaka tomuto riešeniu môže byť návrh vypracovaný rýchlejšie, kvalitnejšie a efektívnejšie. Pre investora sú samozrejme veľmi dôležité presné informácie v rámci rozhodovania a komunikácie ohľadom navrhovaného objektu.

bim2-1.jpg

BIM technológia

BIM technológia (Building Information Modeling) je v súčasnosti diskutovaný koncept, ktorý sa týka 3D modelovania stavebných dát. Model je tvorený 3D prvkami daného objektu, s vopred zadanými parametrami. Môžeme modelovať čokoľvek - konštrukciu budovy alebo vedenie potrubia vrátane doplnkov ako napr. Elektro príslušenstvo alebo vzduchové výustky. Aby sa model čo najviac priblížil realite, je potrebné určiť podstatné časti a popísať ich vlastnosti. Napríklad okno zahŕňa nielen rozmermi, ale aj výrobný materiál, cenu, koeficient zateplenie, index svetelnej priepustnosti a rôzne väzby týkajúce sa umiestnenia zdroja tepla v miestnosti. Všetky virtuálne objekty vytvorené BIM technológiou by mali byť digitálnym prototypom reality so všetkými danými parametrami.

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky