1. Domov
  2. Technológie
  3. Plastové vs. hliníkové okná: Výhody, cena, životnosť
banner

Plastové vs. hliníkové okná: Výhody, cena, životnosť

Kúpe okien do domu predchádza dôkladný výber. Hlavne preto, že si ich vyberáte na ďalších 20 či 30 rokov. Či už plastové, alebo hliníkové okná, z oboch môžete mať maximálny úžitok. Porovnajte ich výhody, cenu či životnosť.

Dilema: plast či hliník?

Ako to aj v živote chodí, všetko má svoje pre a proti. Táto fráza sa nevyhýba ani materiálom, ktoré sa používajú na výrobu okien. Najčastejšími z nich sú plast, drevo či hliník. Stále častejšie sa stretávame aj s ich kombináciami. Tak vznikajú plastovo-hliníkové či drevo-hliníkové okná. Vieme, že hliníkové okná sú výrazne drahšie ako plastové. Vždy sa však pri výbere treba pozerať na to, čo za danú cenu získame, prípadne, čo sme ochotní obetovať a ušetriť.Vo všeobecnosti:

• Ak požadujete nízku cenu, ako aj výborné izolačné vlastnosti, plastové okná môžu byť pre vás dobrou voľbou. Uistite sa, že majú stredové dorazové tesnenie, trojsklo a dostatočnú stavebnú hĺbku. Stavebná hĺbka je dokonca dôležitejšia ako počet komôr. Z pohľadu aktuálnej normy na tepelnú izoláciu je od roku 2016 v prípade novostavieb, pre dosiahnutie požadovaných hodnôt, nevyhnutné zvoliť okná so stavebnou hĺbkou minimálne 85 mm a trojitým zasklením.

• Na druhej strane, ak túžite po veľkých oknách, hliník bude tým správnym riešením. Hliník sa totižto menej deformuje a je stabilnejší ako plast, takže je vhodný aj ako profil na veľké a ťažké okná. Pri veľkoplošných oknách je tým pádom možné mať aj úzky rám, a tým vytvoriť krajší dizajnový dojem a získať ešte viac svetla pre svoj interiér.

• Hliníkové okná majú o niečo horší index prestupu tepla cez rám okna, čo súvisí s tepelnou vodivosťou hliníka. Sú teda menej úsporné ako plastové. Avšak správnym zvolením skla, vhodných dištančných rámikov a technológiou prerušených tepelných mostov je možné dosiahnuť aj v hliníku vynikajúce hodnoty tepelnej izolácie.

• Pokiaľ je pre vás hliníkový vzhľad dôležitý, zvoľte kombináciu materiálov, a to plastu a hliníka. Docielime ju tak, že profil okna bude vyrobený z plastu, ale z exteriérovej časti bude povrch doplnený o hliníkový klip. Hliníkový klip si môžete nechať nastriekať ľubovoľnou RAL farbou alebo upraviť lamináciou. Okno takto získa drahší vzhľad a vyššiu odolnosť voči poveternostným vplyvom, ale pritom zostane cenovo dostupné väčšine z nás.

hlinik2.jpg

Porovnanie životnosti

To, koľko vám okno vydrží, samozrejme, závisí aj od výrobcu a jeho údržby. Plastové okno má vo všeobecnosti životnosť 35 až 50 rokov, pričom hliníkové okno sa „dožije” od 80 do 100 rokov. Hliník si, navyše, vďaka povrchovej úprave HWR zachováva dlhšiu stálosť farieb a lesk. Skrátka lepšie odoláva poveternostným vplyvom a tiež požiaru.

Výhody plastových aj hliníkových okien sa odlišujú – čo je vám viac po vôli?

Či si vyberiete plastové, alebo hliníkové okná, rozhodnite sa podľa toho, čo od nich očakávate. Ak sa potrebujete zmestiť do určitého rozpočtu a nepotrebujete veľkorozmerné okná, budú vám stačiť plastové okná. Aj pri nich si však dôkladne pozrite, aký majú súčiniteľ prestupu tepla, možnosti tesnenia, koľko majú skiel či akú stavebnú hĺbku dosahujú.Hliníkové okná vás potešia v prípade, keď ste nároční na dizajn a tiež veľkosť okien v dome. Ich cena je však niekoľkonásobne vyššia ako pri plaste či dreve. Strednou alternatívou je spojiť plastový profil okna s hliníkovým krytom (s povrchovou úpravou eloxovaný hliník, laminát či RAL), čím získate skvelé okná za rozumnú cenu.

Zapojiť sa do diskusie

Pre možnosť pridania komentáru musíte byť prihlásený.

Diskusia

loading...

Tagy k článku


Cezhraničná spolupráca v oblasti energetickej efektívnosti a transfer poznatkov do praxe

Partneri projektu
Výška projektového grantu: 79 496 eur
„Granty EHP a Nórska – Vykročme bližšie k najvyšším európskym štandardom“
„Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou“
Supported by a grant from Norway | Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu | Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej Republiky